Commemorar Josep Termes

27/07/2021

85è aniversari del naixement del Josep Termes

El 27 de juliol de 1936 va néixer a Barcelona, al Camp d'en Grassot, a l'antiga vila de Gràcia, Josep Termes i Ardévol, el professor i historiador que dona nom a la nostra Càtedra. Va ser un dels renovadors, des de la universitat, de la historiografia dedicada a l'obrerisme i al catalanisme. Els seus estudis sobre l'anarquisme continuen tan vigents com quan ell va començar a dedicar-s'hi, a la dècada dels anys 70 del segle XX. La seva defensa de l'existència d'un catalanisme popular que va fer possible la conservació de la identitat catalana va ser una esmena a la totalitat a les teories que atribuien a la burgesia els orígens del catalanisme polític. Adjuntem dos textos per commemorar l'efemèride. Un és una llarga entrevista relitzada per Josep Maria Muñoz, publicada a L'Avenç el juny de 2011, pocs mesos abans de morir, el 9 de setembre d'ara fa deu anys. L'altre text és l'article autobiogràfic «De oposiciones y otras menudencias», del 2005, escrit en castellà i publicat a la revista Cuadernos de Historia Contemporánea, núm. 27.  L'Editorial Afers ha publicat algunes de les seves obres. A la pàgina web s'hi pot descarregar, gratuïtament, un capítol del llibre Misèria contra pobresa: «La guerra i la col·lectivització agrària a Catalunya».

Arxius adjunts