Premi Josep Termes

Bases del premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana, convocatòria 2024

La Càtedra Josep Termes d’història, identitats i humanitats digitals de la Universitat de Barcelona i la col·lecció «La Rosa de Foc» impulsen cada dos anys un premi per fomentar la recerca jove en llengua catalana amb el suport del Grup Transversal.

Capítol Primer: Objecte

Article 1. Els treballs de recerca que es presentin al Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 hauran de versar sobre la història social i cultural del catalanisme, els estudis nacionals, l’obrerisme, el republicanisme, la Guerra Civil o les arts gràfiques relacionades amb els àmbits anteriors.

Capítol Segon: Condicions dels treballs

Article 2. Els treballs han de tractar temes d’història contemporània, dels segles XIX i XX en els àmbits especificats anteriorment.

Article 3. L’edat màxima dels participants és de 35 anys en el moment de tancar-se el termini de presentació de sol·licituds.

Article 4. L’extensió dels treballs ha d’estar continguda entre els 90.000 i els 100.000 espais, incloent-hi les notes. 

Article 5. Les normes d’edició dels treballs són les mateixes que les de l’editorial i la revista Afers.

Article 6. Tots els treballs hauran de ser escrits en llengua catalana.

Article 7. Els treballs de recerca han de ser originals i inèdits. No s’hi podran presentar treballs premiats en altres concursos.

Capítol Tercer: Presentació dels treballs

Article 8. El termini de presentació d’originals s’obre el 7 gener de 2024 i finalitza el 30 de maig de 2024, ambdós inclosos. 

Article 9. El candidat haurà d’enviar al jurat el treball per correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) en format Microsoft Word o PDF.

Article 10. Als treballs hi haurà de constar el nom, els cognoms, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic del candidat.

Article 11. La presentació dels treballs implica l’acceptació d’aquestes bases.

Capítol Quart: Resolució del premi

Article 12. La resolució del Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 anirà a càrrec d’un jurat integrat per membres del consell assessor de la col·lecció «La Rosa de Foc».

Article 13. La resolució del Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 es decidirà per votació del jurat. El veredicte del mateix serà inapel·lable.

Article 14. El premi es pot declarar desert. El premi no pot recaure en cap cas en més d’un treball ex aequo.

Article 15. La resolució del premi es farà pública el 30 de juny de 2024.

Capítol Cinquè: Contingut del premi

Article 16. El Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 està dotat amb la suma de 1.000 euros (després d'impostos) i la posterior publicació en la col·lecció «La Rosa de Foc», coeditada per l’Editorial Afers i la Càtedra Josep Termes d’història, identitat i humanitats digitals de la Universitat de Barcelona.

Article 17. El guanyador o guanyadora es compromet a participar en les Jornades Josep Termes que tindran lloc el mes de setembre de 2024 a la Fatarella, Terra Alta.

 

Ginés Puente guanya el premi “Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana” 2022

Ginés Puente Pérez (Vila-seca, 1991) ha guanyat la primera edició del premi Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana, amb el treball Teresa Mañé Miravent: la intel·lectual anarquista (1865-1939).

El premi ha estat instituït per la Càtedra Josep Termes d’Història, Identitats i Humanitats Digitals de la Universitat de Barcelona i el suport del Grup Transversal. El jurat estava format per Teresa Abelló, Jordi Argelaguet, Gemma Caballer, Giovanni Cattini, Agustí Colomines, Marc Macià, Jordi Roca, Queralt Solé i Frederic J. Porta, com a secretari.

El treball premiat aborda la biografia de Teresa Mañé i Miravent (1865-1939), coneguda també sota el pseudònim de Soledad Gustavo, i que va ser una de les dones més importants en la formació del pensament anarquista català i espanyol. Una dona que, tot i les referències historiogràfiques, encara avui continua sent una desconeguda a casa nostra. L’estudi repassa les diverses etapes de la seva vida a Vilanova i la Geltrú (1865-1891), Reus (1891-1897) i l’exili a Londres i París (1897). També estudia el retorn de l’exili i l’inici de la primera etapa madrilenya (1898-1905) i la segona (1905-1914) per centrar-se finalment en la primera etapa de Barcelona (1914-1936), la Guerra Civil i el segon exili (1936-1939). L’obra serà editada en la col·lecció La Rosa de Foc que coediten la Càtedra i l’Editorial Afers.

Ginés Puente és doctor “excel·lent Cum Laude” en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi De Soledad Gustavo a Teresa Mañé Miravent: els orígens de l’anarco-feminisme a Espanya (1865-1939). També ha investigat els processos migratoris cap a Llatinoamèrica; l’intent de rehabilitació del port de Salou a inicis del segle xix; les característiques econòmiques de la línia de ferrocarril que va unir Tarragona amb Martorell i Barcelona el 1865; els processos de secularització a Tarragona o la història dels safaretjos de Cubelles i Vila-seca. És codirector de la col·lecció Lliurepensaments, que publiquen conjuntament Edicions UB i Publicacions URV, i ha estat professor en diferents graus a la UB, URV i la UOC.

ANUNCI

Bases del premi, convocatòria 2024

La Càtedra Josep Termes d’història, identitats i humanitats digitals de la Universitat de Barcelona i la col·lecció «La Rosa de Foc» impulsen cada dos anys un premi per fomentar la recerca jove en llengua catalana amb el suport del Grup Transversal. Els treballs de recerca que es presentin al Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 hauran de versar sobre la història social i cultural del catalanisme, els estudis nacionals, l’obrerisme, el republicanisme, la Guerra Civil o les arts gràfiques relacionades amb els àmbits anteriors.

 

Ginés Puente guanya el premi “Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana” 2022