Premi Josep Termes

Víctor Burgos guanya el premi “Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana” 2024

Víctor Burgos i Portabella (Barcelona, 1998) ha guanyat la segona edició del premi Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana, amb el treball Classe i nació en els discursos mobilitzadors anarquistes en la Guerra Civil espanyola (juliol de 1936-maig de 1937).

El premi ha estat instituït per la Càtedra Josep Termes d’Història, Identitats i Humanitats Digitals de la Universitat de Barcelona i el suport del Grup Transversal. El jurat estava format per Teresa Abelló, Jordi Argelaguet, Gemma Caballer, Giovanni Cattini, Agustí Colomines, Marc Macià, Jordi Roca, Queralt Solé i Frederic J. Porta, com a secretari.

El jurat ha valorat en treball arxivístic i el plantejament historiogràfic del text, el qual examina com la propaganda anarcosindicalista va fusionar els conceptes de «classe» i «nació» per donar així a la contesa bèl·lica un sentit de guerra d'alliberament. Nacional i de classes, carregada de referents històrics, símbols i significants d'una identitat espanyola contraposada a la dels insurrectes. A l'Espanya negra, els anarcosindicalistes oposaren l'Espanya proletària. Les estratègies discursives desenvolupades pels publicistes anarquistes s'orientaven a disputar el significat de nació als seus enemics franquistes, autoproclamats «nacionals» en un context de conflicte. L’obra serà editada en la col·lecció La Rosa de Foc que coediten la Càtedra i l’Editorial Afers.

Víctor Burgos i Portabella és doctorand en Història Contemporània del Programa de Doctorat «Societat i Cultura» de la Universitat de Barcelona, amb un projecte de tesi intitulat Gènere, identitats i cultura política anarquista durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Prèviament, es va graduar en Història i va cursar el màster en Història Contemporània i Món Actual a la mateixa universitat. Els seus interessos de recerca són la història de l’anarquisme, la història cultural de la guerra i els estudis sobre els processos de nacionalització.