La Rosa de Foc

La rosa de foc
Col·lecció de llibres digitals

El filòsof i empresari Friedrich Engels fou qui, l’any 1873, posà el sobrenom de La rosa de foc a la ciutat de Barcelona perquè en aquella època la capital de Catalunya era una bella ciutat (la rosa) i l’epicentre de la lluita obrera (el foc revolucionari). Hem volgut posar aquest nom a una nova col·lecció de llibres curts, coeditats per la Càtedra i l’Editorial Afers, perquè avui la rosa és l’ideal de millora de la societat des del coneixement i l’anàlisi històrica el foc revolucionari que ha de transformar la humanitat.

1. Josep-Lluís Carod-Rovira / Jordi Casassas i Ymbert:

Josep Termes i el catalanisme popular

El professor Josep Termes va morir el 9 de setembre de 2011. El 2021 se’n va complir el desè aniversari i per això la Càtedra de la Universitat de Barcelona que porta el seu nom va organitzar, conjuntament amb l’Ajuntament de la Fatarella, una jornada commemorativa. L’acte continuava la tradició, iniciada el 2012, de celebrar les Jornades Josep Termes al poble d’on era originària la seva família materna i on ell tenia casa i hi passava els estius. El present llibret, que és el primer de la nova col·lecció «La rosa de foc», coeditada per la Càtedra i l’Editorial Afers, aplega els textos de les conferències pronunciades per Josep-Lluís Carod-Rovira i Jordi Casassas i Ymbert. L’antic dirigent d’ERC i assagista se centra a explicar l’impacte del catalanisme popular en la teoria política de l’independentisme, mentre que el catedràtic emèrit i president de la Universitat Catalana d’Estiu aporta la visió historiogràfica sobre el significat de la formulació que Termes va fer dels orígens populars del catalanisme, a partir de l’anàlisi històrica, per replicar a qui, des de la politicologia, reproduïa els vells esquemes interpretatius de l’estalinisme sobre els orígens burgesos de tots els nacionalismes. 

Barcelona: Càtedra Josep Termes - Editorial Afers, 2022, 66 pàg.

NOVETAT

Pròximament, publicarem el primer volum, Josep Termes i el catalanisme popular, de Josep-Lluís Carod-Rovira i Jordi Casassas Ymbert.  Els textos corresponen a les conferències pronunciades per ambdós autors a La Fatarella amb motiu de la jornada celebrada en aquesta localitat de la Terra Alta per commemorar el desè aniversari del traspàs del mestre d’historiadors que fou el professor Termes.

NOVETAT EDITORIAL

Primer llibre de la col·lecció «La Rosa de Foc»

Ja es pot descarregar gratuïtament el llibre Josep Termes i el catalanisme popular que inicia la col·lecció «La Rosa de Foc». Es pot fer des de pàgina web de la Càtedra, a la pàgina web de l'Editorial Afers o bé al repositori de la Universitat de Barcelona.