Ginés Puente guanya el premi “Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana” 2022

04/07/2022

Ginés Puente Pérez (Vila-seca, 1991) ha guanyat la primera edició del premi Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana, amb el treball "Teresa Mañé Miravent: la intel·lectual anarquista (1865-1939)". El premi ha estat instituït per la Càtedra Josep Termes d’Història, Identitats i Humanitats Digitals de la Universitat de Barcelona i el suport del Grup Transversal. El jurat estava format per Teresa Abelló, Jordi Argelaguet, Gemma Caballer, Giovanni Cattini, Agustí Colomines, Marc Macià, Jordi Roca, Queralt Solé i Frederic J. Porta, com a secretari.

El treball premiat aborda la biografia de Teresa Mañé i Miravent (1865-1939), coneguda també sota el pseudònim de Soledad Gustavo, i que va ser una de les dones més importants en la formació del pensament anarquista català i espanyol. Una dona que, tot i les referències historiogràfiques, encara avui continua sent una desconeguda a casa nostra. L’estudi repassa les diverses etapes de la seva vida a Vilanova i la Geltrú (1865-1891), Reus (1891-1897) i l’exili a Londres i París (1897). També estudia el retorn de l’exili i l’inici de la primera etapa madrilenya (1898-1905) i la segona (1905-1914) per centrar-se finalment en la primera etapa de Barcelona (1914-1936), la Guerra Civil i el segon exili (1936-1939). L’obra serà editada en la col·lecció La Rosa de Foc que coediten la Càtedra i lEditorial Afers.

Ginés Puente és doctor “excel·lent Cum Laude” en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi De Soledad Gustavo a Teresa Mañé Miravent: els orígens de l’anarco-feminisme a Espanya (1865-1939). També ha investigat els processos migratoris cap a Llatinoamèrica; l’intent de rehabilitació del port de Salou a inicis del segle xix; les característiques econòmiques de la línia de ferrocarril que va unir Tarragona amb Martorell i Barcelona el 1865; els processos de secularització a Tarragona o la història dels safaretjos de Cubelles i Vila-seca. És codirector de la col·lecció Lliurepensaments que publiquen conjuntament Edicions UB i Publicacions URV i ha estat professor en diferents graus a la UB, URV i la UOC.

Arxivat a: Blog, General