L’Oficina Central de les Nacionalitats a París (1912-1919)

Dr. Josep Pich i Mitjana

El Dr. Josep Pich i Mitjana està estudiant L’Oficina Central de les Nacionalitats de París (1912-1919), coneguda com Union des Nationalités, Office Central des Nationalités o Bureau des Nationalités. Va ser una organització creada a partir de la creença que la recuperació de les nacionalitats, especialment les d’Europa de l’Est, i la seva autodeterminació podia ser la solució als problemes polítics mundials.

Aquesta institució ha sigut estudiada per historiadors com el gallec Xosé M. Núñez Seixas, especialista en nacionalismes, o Georges-Henri Soutou, estudiós de les relacions internacionals durant el segle XX.

Pich es centra en la presència catalana a l’Oficina Central de les Nacionalitats, la qual trobem en la figura de Josep Puig i Cadafalch, polític català sovint eclipsat per Enric Prat de la Riba. Puig i Cadafalch hi va estar involucrat fins al punt que va proposar la ciutat de Barcelona com a seu per un dels congressos de l’Oficina, els quals s’acostumaven a fer a París i a Lausana.

A més, Josep Pich ens ha presentat un projecte en el que està treballant que porta el títol de “Fisión” y “fusión” estatales en los sistemas políticos contemporáneos: el excepcionalismo y el cambio de fronteras, amb el qual pretén explorar, seguint la metàfora física, les energies de fissió a nivell estatal, com serien els moviments secessionistes, i les de fusió, com ara la unificació d’Alemanya o la creació de la Unió Europea. 

Vegeu aquí la presentació.