Mor als 94 anys Natalie Zemon Davis, la historiadora dels marginats

Natalie Zemon Davies (1928-2023)
26/10/2023

Va ser autora del llibre dedicat a Martin Guerre, un impostor de poble del segle XVI, que després va ser traslladat a la pantalla gran en una pel·lícula d'èxit dels anys vuitanta del segle XX.

El 23 d'octubre de 2023 va morir a Toronto, víctima d'un càncer, la historiadora estatunidenca Natalie Zemon Davies. Nascuda el 8 de novembre de 1928 a Detroit, era filla de Julian i Helen (Lamport) Zemon, una parella descendent d'immigrants jueus de l'est d'Europa. Es traslladà al Canadà quan el seu marit, el professor de matemàtiques Chandler Davis (1926-2022), va ser despatxat de la Universitat de Michigan, perseguit pel maccarthisme, acusat d'activitats antiamericanes.

Natalie Zemon Davies era coneguda pels seus llibres enfocats a la història social i cultural de l'Europa moderna, sobretot de la França i dels Països Baixos dels segles XVI i XVII. Les seves investigacions també van abastar altres qüestions, com ara la història de les dones, de la religió, dels marginals a partir de la història de les mentalitats, una tendència historiogràfica que es plantejà superar la visió estretament economicista del marxisme i l'estructuralisme dominant, que impedia copsar com pensava la gent.

L'any 1998, el director de la nostra càtedra, el professor Agustí Colomines, i l'editor Vicent Olmos, van preparar un volum, Les raons del passat. Tendències Historiogràfiques actuals (Editorial Afers), amb articles de Frank Ankersmit, Philip Benedict, Roger Chartier, Carlo Ginzburg, Georg G. Iggers, Giovanni Levi, Hans Medick, Edward Muir, Carlo Poni, Richard T. Vann i, també, de Natalie Zemon Davis. Eren el bo i millor de l’anomenada historiografia postmoderna, oposada a les rígides «metanarratives» que menystenien la subjectivitat de l’observador i la pluralitat de veus que eren protagonistes de la història (dones, analfabets, infants, esclaus, bergants, heretges, etc.). Feien seus els mètodes de disciplines afins, com ara l'antropologia i la lingüística, per obrir el ventall de l'explicació dels fenòmens històrics.
 
La revista Afers. Fulls de recerca i pensament, va publicar en el número 57 (2007) l'article «Els viatges d’un bergant. Un musulmà del segle XVI entre dos mons» (accessible gratuïtament al web). La revista El contemporani, núm. 35-36 (2007) va publicar una entrevista amb Natalie Zemon Davies d'Aitana Guia: «Els tombants de la història».
 
Nosaltres hem volgut homenatjar l'autora oferint en obert (vegeu el PDF adjunt) l'article «Les possibilitats del passat» inclòs en el llibre Les raons del passat.

Arxius adjunts

Arxivat a: Blog, General