Revisitar Hans Kohn

Craig Calhoun i la portada del llibre
Hans Kohn (1891-1971)
08/09/2023

L'Editorial Afers publica un assaig de Craig Calhoun sobre l'eminent historiador clàssic del nacionalisme Hans Kohn

Hans Kohn (1891-1971) va ser, juntament amb l'ambaixador nord-americà Carlton J. H. Hayes (1882-1964), l'anarcosindicalista alemany Rudolf Rocker (1873-1958) i el poeta indi Rabindranath Tagore (1861-1941), un dels pioners en el camp dels estudis sobre el nacionalisme. Nascut a Praga en el si d'una família jueva, durant la Primera Guerra Mundial va lluitar al costat de l'Imperi Austrohongarès​​ i va ser fet presoner pels russos i empresonat​ durant cinc anys. En els anys de joventut, Khon s'afilià a Brit Shalom (Aliança per la pau), un grup fundat en 1925 i format sobretot per intel·lectuals centreeuropeus com l'economista Arthur Ruppin (1876-1943), president de l'Agència Jueva abans de David Ben-Gurion (1886-1973); l'assagista Martin Buber (1978-1965); el filòsof Gershom Scholem (1883-1975) o l'activista Henrietta Szold (1869-1945), fundadora al seu torn de l'Hadassah, l'organització americana de dones sionistes.  Entre els simpatitzants també destacaven Albert Einstein (1879-1955) i el rabí Judah Leon Magnes (1877-1948). Aquest grup va qüestionar bona part del llegat del pare del sionisme, Theodor Herzl (1860-1904), i va defensar la instauració d'un Estat binacional que dialogués i intentés integrar als àrabs. Desil·lusionat, Kohn va abandonar l'organització i trencà amb el sionisme. Kohn va emigrar als EUA el 1933​ o el 1934, i exercí de professor a diverses universitats: a Harvard, Berkeley, l'Smith College i el City College de Nova York. Va morir a Filadèlfia el 16 de març, a la ratlla dels vuitanta anys. 

La seva obra més important​ va ser The idea of Nationalism, publicada el 1944.​​ També va ser autor de Revolutions and Dictatorships (1939),​ The Twentieth Century (1949),​ Pan-Slavism: Its History and Ideology (1953),​ Nationalism its meaning and history (1955),​​ American Nationalism: An Interpretative Essay (1957),​ The Mind of Germany: The Education of a Nation (1960),​​ Reflections on Modern History: The Historien and Human Responsibility (1963)​ o Living in a World Revolution. My Encounters with History (1964),​ entre altres treballs. Va ser editor de German History: Some New German Views (1954).​ La tesi de Kohn sobre l'origen i la formació de la nació va ser molt influent, especialment per avalar les tesis dels anomenats modernistes, ja que a parer seu, les nacions són una construcció moderna del segle XVIII.
 
Ara, l'Editorial Afers acaba de publicar el llibre Hans Kohn i la idea del nacionalisme, de Craig Calhoun, en la col·lecció «Biblioteca del pensament crític». Calhoun, de qui Afers ja va publicar un altre llibre imprescindible, Nacionalisme (2008), és un sociòleg, antropòleg, historiador de la cultura i del nacionalisme, nascut a Illinois (EUA) el 1953. Actualment, Calhoun és professor de Ciències Socials a la Universitat Estatal d’Arizona i Centennial Professor de la London School of Economics, entitat que va presidir durant uns anys. En aquest breu llibre, de poc més d'un centenar de pàgines, Calhoun debat sobre les tesis de l'eminent historiador que fou Kohn i les confronta amb les aportacions posteriors, les que van defensar o refusar la idea del nacionalisme com a motor de la modernitat.
 
El llibre es tanca amb un epíleg, «Repensar un clàssic», del professor de la Universitat de València, Ferran Archilés (1971), autor de la biografia de Joan Fuster: Una singularitat amarga (Editorial Afers). Podeu adquirir el llibre a les principals llibreries de tots l'àmbit lingüístic o bé a la pàgina web de l'editorial
Arxivat a: Blog, General