Jornades per commemorar el cinquantenari de la mort de Joaquín Maurín

28/08/2023

L'Instituto de Estudios Altoaragoneses i la Fundació Andreu NIn convoquen unes jornades els dies 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre a Saragossa, Osca, Robres i Bonansa

Joaquín Maurín va morir a Nova York el 5 de novembre de 1973. S'havia exiliat als Estats Units el 1947, després d'haver passat una dècada a les presons de Franco. Des de casa seva, al número 11 de Riverside Drive, va crear i gestionar l'American Literary Agency, una plataforma per comprar articles periodístics d'autors que escrivien en espanyol i vendre'ls posteriorment a diversos diaris de Llatinoamèrica i als dos que es publicaven en castellà a Nova York. A la presó va començar el procés de canvi ideològic que el faria abandonar el comunisme antiestalinista per abraçar els ideals democràtics i liberals. Aquesta és la “segona vida” de Joaquin Maurín que està investigant el nostre director, el professor Agustí Colomines (vegeu l'article publicat a Afers. Fulls de recerca i pensament95/96 (2020), pp. 177-197: https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/164476/1/701457.pdf). Les jornades d'homenatge convocades per la Fundació Nin i l'Instituto de Estudios Altoaragoneses se centren en la “primera vida” de qui fou secretari general del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), aniquilat el 1937 per la persecució estalinista durant la Guerra Civil. Si Maurín es va salvar de ser assassinat com Andreu Nin o jutjat com Julián Gorkin i altres dirigents poumistes fou, precisament, perquè va ser detingut el 1936 en la Zona Nacional i empresonat durant una dècada en diverses presons franquistes. Maurín és encara avui un desconegut per al gran públic. Qui vulgui assistir a aquestes jornades ha de contactar amb: https://www.iea.es/actualidad.

Arxivat a: Blog, General