Homentage al professor Josep Termes

Afers
Recerques
06/09/2021

Acte a la Fatarella

El pròxim divendres dia 10 de setembre, a les 19h., se celebrarà a La Fatarella (Terra Alta) una sessió per homenatjar el professor Josep Termes, que va traspaassar el 9 de setembre de 2011. Hi participaran, a més de les autoritats locals, el professor Jordi Casassas, que ens parlarà de la seva vessant d'historiador, i l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira, que exposarà de quina manera va impactar en la política el concepte de "catalanisme popular" que defensava el mestre en els seus escrits i estudis històrics. Per assistir-hi cal inscriure-s'hi per raons de seguretat anti Covid-19: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Per una aproximació a la figura de Josep Termes, vegeu el llibre coordinat pels professors Teresa  Abelló i Agustí ColominesJosep Termes. Catalanisme, obrerisme, civisme, editat per l'Editorial Afers.

Una síntesi breu a Abelló Güell, Teresa. «Josep Termes, mestre, historiador i patriota [In memoriam]»Recerques: història, economia, cultura, [en línia], 2012, Núm. 64, p. 5-11.

 

«[...] la meva vida és la lluita per la defensa de les classes subalternes, és a dir, la lluita en defensa dels drets de les condicions de vida, de la moral, dels coneixements del poble, i la lluita en defensa d’un poble que és el meu, que és el català, de difícil supervivència històrica [...]. Per a mi la combinació de catalanitat i drets del poble no és una suma de dos elements, és una fusió íntima des de sempre [...]. Jo faig història perquè per a mi la història és un treball de tendència científica sobre el passat, però que per a mi això està lligat a la perduració d’un poble determinat, amb una cultura i una llengua, i està lligat a les vivències i les lluites i les angúnies, i els sofriments del poble treballador català, per tant, no tinc cap altra línia que aquesta.», Josep Termes, entrevista inclosa a Pensar la contemporaneïtat. Divuit converses sobre la història (Editorial Afers)