Homenatge a Marc Taxonera i Pere Carbonell

El 3 de març de 2015 s’ha celebrat un homenatge al pare Marc Taxonera (1919 – 2014) i Pere Carbonell (1916 – 2014) a l’Auditori del Museu d'Història de Catalunya, ambdós finats al desembre de 2014.

Creu de Sant Jordi l’any 2000, el pare Marc Taxonera va ser testimoni de moltes de les fites de la història recent del nostre país i de l’Església catalana. Entre les seves tasques destaca la de director de la Biblioteca del Monestir, impulsor del Museu de Montserrat, del Grup Cristià de Promoció i Defensa dels Drets Humans i membre deJustícia i Pau a la Diòcesi de Barcelona. També s’encarregà de les gestions per a crear el Centre d’Estudis Catalans a la Universitat de la Soborna-París IV i va formar part del Comitè Executiu delCongrés de Cultura Catalana com també dels fundadors de l’Associació d’Arxivers de Catalunya.

Creu de Sant Jordi 2012, Pere Carbonell va estudiar a l’Escola Normal de la Generalitat i es va vincular a la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya. Durant la Guerra Civil va ingressar a l’Escola Popular de Guerra, lluità en l’Arma d’Artilleria i assolí el grau de capità de l’exèrcit republicà. Va ser internat en camps de concentració francesos i en presons espanyoles. S’integrà a la Secció Militar del Front Nacional de Catalunya. Professionalment es dedicà a la direcció comercial. Va ser director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya.

El doble homenatge s’ha dut a terme sota l’organització del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Societat Catalana d’Estudis Històrics i la Generalitat de Catalunya i ha consistit en dues conferències:

  • Pere Carbonell, l’exemple d’una generació escindida (a càrrec d'Agustí Colomines i Companys, director acadèmic de la Càtedra Josep Termes).
  • Marc Taxonera: monjo, Església, cultura i país (a càrrec de Jordi López Camps).