Els invisibles - Intel·lectuals i polítics catalans recuperats de l’oblit

En el transcurs de la tardor de 2014 s'ha iniciat el cicle de conferències Els invisibles (tardor 2014–hivern 2015) un seguit de ponències on han sigut retratades tant l’obra com la personalitat de diversos intel·lectuals i polítics catalans que han contribuït a la configuració moderna del país i que, per un motiu o un altre, són poc recordats en l’actualitat.

El cicle ha sigut dirigit pel Dr. Agustí Colomines i Companys, director acadèmic de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona i la Dra. Mercè Morales Montoya de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les jornades s’han celebrat setmanalment a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya i han sigut organitzades per la Càtedra Josep Termes, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Societat Catalana d’Estudis Històrics i la Generalitat de Catalunya dins del marc d’actes en commemoració delTricentenari (1714-2014).

Les conferències han sigut conduïdes per coneixedors del panorama històric i cultural de Catalunya. En el transcurs d'aquest darrer trimestre de 2014, les figures homenatjades han estat:

  • Agustí Calvet i Pascual “Gaziel”, escriptor i director de diari (a càrrec de Josep Martí, periodista, secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya).
  • Eugeni Xammar i Puigventós, periodista i home de món (a càrrec de Joaquim Torra i Pla, director delBorn Centre Cultural).
  • Jaume Serra i Húnter, una filosofia de la universitat (a càrrec de Joan Montserrat i Torrents, filòsof i historiador).
  • Cebrià de Montoliu, obertura al món, reforma social (a càrrec de Francesc Roca, professor de laUniversitat de Barcelona).
  • Joan Lluhí i Vallescà, polític, conseller i ministre (a càrrec d’Enric Ucelay-Da Cal, catedràtic de laUniversitat Pompeu Fabra).
  • Joan Casanelles i Ibarz, una esquerra catalana liberal i laborista (a càrrec de Joan B. Culla, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona).