“La memòria creu abans que el coneixement recordi”. William Faulkner

                         * * *

La Càtedra Josep Termes, creada el 2012 i dirigida pel Dr. Agustí Colomines i Companys, és una càtedra temàtica de la Universitat de Barcelona, adscrita al Departament d'Història i Arqueologia. Impulsa la recerca, la formació de personal investigador i la transferència del coneixement per afavorir el diàleg entre humanitats i tecnologia.

És una Càtedra que promou la recerca en història, les identitats i les humanitats digitals per donar sortida professional a graduats en humanitats (història, filosofia, filologia, lingüística, història de l'art, arqueologia, ciències polítiques, música, biblioteconomia i documentació, sociologia i estudis culturals) amb la producció de continguts per a l’actual societat de la informació. 

La Càtedra Josep Termes forma persones per liderar organitzacions socials, econòmiques; cíviques i polítiques a partir del pensament humanista, a més de treballar i investigar en l'àmbit de la història, les memòries col·lectives i la societat blockchain

La Càtedra Josep Termes acull en el seu si el Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals (GRENPoC-UB), que és un subgrup dins el Grup de Recerca en Estudis Polítics, les Identitats, les Institucions i la Corrupció (GREPIIC-UAB), reconegut com a GRC per l’AGAUR amb el núm. 2021 SGR 00053. La Càtedra, doncs, vocació interuniversitària, interdisciplinar i global.

La Càtedra s'inspira en el pensament historiogràfic del Dr. Josep Termes i Ardèvol (1936-2011) sobre el catalanisme, els moviments socials i nacionals i la memòria col·lectiva.

                             * * *

“La inspiració és treballar cada dia” Charles Baudelaire

Novetats

  1. 23/05/2023
    Amb motiu de l’Any Daniel Cardona, la Universitat París 1 Panteó-Sorbona ha organitzat una sessió acadèmica sobre el cas català i les estratègies de les nacionalitats europees.
    Arxivat a: Blog, General
  2. 21/03/2023
    La investigadora de la nostra càtedra, la Dra. Neus Moran, ha presentat l'estudi “Les víctimes de l’espoli franquista a Caldes de Montbui, 1939-2023”.
    Arxivat a: Blog, General
  3. 09/03/2023
    Lluís Ferran Toledano Gonzàlez (@cantonalista17) Durant el sexenni democràtic (1868-1874), el republicanisme federal català va esdevenir la principal força política i electoral. Va veure florir una …
    Arxivat a: Blog
  4. 01/03/2023
    El regidor de Memòria Històrica, Jordi Rabassa, i el nostre director, el Dr. Agustí Colomines, inauguren un faristol al carrer de Mallorca amb el passatge dels Camps Elisis en el marc del 150è …
    Arxivat a: Blog, General
  5. 24/02/2023
    El 10 de març de 1923 va ser assassinat al barri del Raval de Barcelona el dirigent anarcosindicalista Salvador Seguí, "el Noi del Sucre".
    Arxivat a: Blog, General
  6. 24/02/2023
    L'assagista i historiador de l'esport s'incorpora a la Càtedra per aportar-hi la seva expertesa en el món de les finances, la història social i de l'esport.
    Arxivat a: Blog, General
  7. 20/02/2023
    Amb motiu del 80è aniversari de la mort de Daniel Cardona, l'Editorial Afers reedita la seva biografia, publicada el 2008. L'acte tindrà lloc el dia 7 de març, a les 19 h, al Museu d'història de …
    Arxivat a: Blog, General
  8. 12/02/2023
    El Dr. Josep Vicenç Mestre ha impartit classe en vuit universitats catalanes, en diversos graus i màsters, essencialment en discurs oral i història del segle XX. Ara s'incorpora al GRENPoC, el …
    Arxivat a: Blog, General
  9. 01/02/2023
    El Dr. Pau Guinart ha estat més d'una dècada formant-se a l'estranger. Ara imparteix classe a ESADE i s'incorpora al GRENPoC, el subgrup de recerca dins el GREPIIC, que acull la Càtedra.
    Arxivat a: Blog, General
  10. 29/01/2023
    El dissabte dia 28 de gener, s'inaugurà, al barri de Sant Andreu de Barcelona, la plaça dedicada a Josep Benet i Morell, l'advocat, promotor cultural, historiador i polític mort el 2008.
    Arxivat a: Blog, General

Twitter

Projectes