Josep Solé i Barberà - Homenatge

El 10 de juny de 2013, a cinc dies del centenari del seu naixement, s’ha homenatjat la figura de Josep Solé i Barberà (1913-1988). L’acte s’ha dut a terme al Palau de la Generalitat i hi han participat tots els partits polítics excepte PP i Ciutadans.

Agustí Colomines, director acadèmic de la Càtedra Josep Termes, li ha dedicat unes paraules on ha subratllat que “la vida de Josep Solé i Barberà podia semblar tràgica. Va ser condemnat a mort dues vegades en una vida: pels republicans –durant la guerra– i pels franquistes.” En efecte, va ser condemnat a mort pels republicans durant la Guerra Civil per no presentar-se a files a temps durant un permís, pena que se li va commutar per la de presó. Posteriorment, en la postguerra, també el van condemnar a mort els franquistes degut al seu activisme comunista, pena que aquest cop va ser commutada per presó i desterrament. Finalment va tornar a Catalunya l’any 1950 i es va dedicar a l’advocacia defenent, davant dels tribunals franquistes, a lluitadors contraris al règim de totes les ideologies.

De la mateixa manera, polítics de les més diverses ideologies consideren que estan en deute amb ell, com Miquel Roca, Joan Herrera, Artur Mas, José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i David Fernàndez.

Seguint aquest enllaç, podeu veure el text commemoratiu d'Agustí Colomines, un vídeo d’homenatge a Solé i Barberà i la gravació de l’acte.